Het spook van de AVG


Spookverhalen, je kent ze wel. Misschien lees je ze nog dagelijks. En dan weet je: een goed spookverhaal draait om de spanning van het onbekende. Er zijn geen bloederige scenes nodig, vaak is het ongewisse veel beangstigender. Recent heb ik een PC game gespeeld waarin door subtiel gebruik van muziek of geluidseffecten zoals een fluisterstem, ook een beklemmende en spookachtige sfeer werd gerealiseerd zonder dat er daadwerkelijk iets engs gebeurde. En ik weet een ding zeker: spoken bestaan soms echt!

Al een tijdje hoorde je her en der wat rare geluiden. Vaag gefluister over “…AVG…”. Velen hoorden het niet of wisten niet wat het betekende. Maar de laatste weken is dat gefluister omgeslagen in dreigend gejammer “Ben je klaar voor de AVG?”. Jawel, het spook van de AVG waart rond in Nederland.

De AVG, ofwel de Algemene verordening gegevensbescherming, is een Europese wetgeving die vanaf 25 mei 2018 in werking treedt en dan de Nederlandse Wet bescherming persoonsgegevens zal vervangen. De AVG stelt strengere regels aan hoe persoonsgegevens mogen worden verzameld en gebruikt, daarmee zijn wij allemaal gebaat, dat staat buiten kijf.

Deze strenge regels hebben echter ook een keerzijde. Alle organisaties die persoonsgegevens verzamelen of verwerken vallen onder de verplichtingen die de AVG stelt. De AVG geldt voor bijzondere persoonsgegevens zoals politieke voorkeur, religie of medische gegevens, maar ook voor ‘gewone’ persoonsgegevens zoals naam en adres. Dus niet alleen grote bedrijven, maar ook de lokale voetbalclub, het kerkbestuur, eenmanszaken en de alumnivereniging van uw opleiding moeten voldoen aan de AVG.

Vandaar dat het spook rondwaart. En steeds harder jammert. Als zzp-er word ik de laatste weken overspoeld met advertenties voor cursussen en waarschuwingen over mijn verplichtingen. Ook in verenigingskringen en onder zzp-ers hoor ik steeds vaker: “heb jij al een privacy verklaring opgesteld?” …”Waar vind ik een voorbeeld van een verwerkersovereenkomst?”…

Ruim een jaar geleden schreef ik voor deze nieuwsbrief een column over privacy in relatie tot bodemonderzoeksrapporten. Toen schreef ik het ook al: het is van belang om als sector na te denken over hoe we hiermee om kunnen gaan. Gelukkig is het voor de overige registraties en documentatie relatief eenvoudig om aan de AVG te kunnen voldoen. En zijn er genoeg voorbeelden te vinden of hulp in te schakelen. Maar je moet het wel doen. Voor 25 mei 2018.

En ik weet een ding zeker: spoken bestaan soms echt! Gelukkig is het dit keer een goed spook, zeg maar een ‘Casper’, want uiteindelijk worden we hier allemaal beter van.

 

Deze column is gepubliceerd in ‘Bodemnieuws’ van 3 mei 2018, u vindt het archief hier.